Merivedestä juomavettä – mökkeilijän pelastus!

Merivedestä juomavettä käänteisosmoosilaitteen avulla


Jan Bäckströmin, 63, mökillä suodatetaan merivedestä juomavettä ja käyttövettä. Aqvan käänteisosmoosilaitteen teho riittää hoitamaan isonkin porukan vedenkulutuksen.

”Tämä Aqvan uusi käänteisosmoosilaite, jolla suodatamme merivedestä juomavettä, on ihan eri planeetalta kuin entinen vedenpuhdistuslaitteemme. Vesi ei ole kertaakaan päässyt loppumaan, vaikka meitä on usein seitsemän aikuista ja viisi lastenlasta lotraamassa. Käymme huvilalla ympäri vuoden.

Kasteluvettä emme saaressa tarvitse, mutta juoma- ja käyttövettä kuluu kuin missä tahansa omakotitalossa. Rakennuksia on kolme: 130-neliöinen päärakennus, saunatilat ja talousrakennus, jossa voi myös nukkua. Saunomme, lapset pulikoivat uima-altaassa ja veneitä pestään painepesurilla.

Merivedestä suodatettu juomavesi maistuu täällä tosi hyvältä. Moni kunnallisvesi ei yllä samaan. Vesi on myös tosi kirkasta.”

Merivedestä saa juomavettä, kun siitä poistaa suolan ja epäpuhtaudet.


Merivedestä juomavettä käänteisosmoosilaitteen avulla

“Vuosia sitten täällä oli vielä porakaivo. Nyt sen päälle on rakennettu lämmitetty 12 neliön pumppuhuone, jossa merivedelle tarkoitettu käänteisosmoosilaite AQVA RO 250 ja 300 litraa vetävä makean veden välisäiliö sijaitsevat. Kun vettä on kulunut 50 litraa, laite alkaa tuottaa heti uutta puhdasta vettä säiliöön. 

Meillä vesi nostetaan korkealle kallion päälle. Mereen on matkaa 30 metriä.

Aqvan käänteisosmoosilaitteen ostettuani uusin myös putket, jotka johtavat vesipumppuihin. Putkissa on sulanapitokaapelit, jotka kytkeytyvät automaattisesti päälle, kun veden lämpötila laskee 5–6 asteeseen. Kaapelit ovat energiatehokkaat, eivätkä lainkaan kalliit. “

”Vedenpuhdistuslaite oli maailman yksinkertaisin asentaa”

“Aqvan käänteisosmoosilaite oli maailman yksinkertaisin asentaa. Pari kertaa soitin Aqvan asiakaspalveluun kysyäkseni neuvoa. Jos vaan ymmärtää, mikä on ruuvimeisseli, niin homman osaa. Mitään rakettitiedettä laitteen asennus ei ole – saimme merivedestä juomavettä aivan käden käänteessä.

Sähkötöihinkään meillä ei tarvinnut ryhtyä, koska sähköt olivat valmiina, eikä Aqvan vedenpuhdistuslaite tarvitse erityissähköä.

Mökilleen aurinkopaneelit asentanut ystäväni juuri kiittelikin, kun pystyy käyttämään Aqvan vedenpuhdistuslaitteita aurinkopaneelien voimalla. Minä puolestani olen ilokseni huomannut, että meidän huvilalla sähkökulutus on pudonnut murto-osaan aikaisemmasta.”

Juomaveden laatu tutkittiin Aqvan huippulaboratoriossa

“Kun Aqvan laitteisto ja uudet putket oli asennettu, halusin tietää minkä laatuista puhdistettu merivesi on. Otin juomavedestä näytteen ja lähetin sen Aqvan laboratorioon tutkittavaksi. Ensimmäisissä näytteissä oli itiöitä. Ne olivat peräisin putkistosta. Se desinfioitiin ja asia tuli kuntoon.

Aqvan asiantuntija opasti minua puhdistuksessa. Puhdistusaineet pystyi ostamaan ihan tavallisesta rautakaupasta.

Vedenpuhdistuslaitteen aktiivisuodattimen olen vaihtanut kerran – heti putkiston puhdistamisen jälkeen viime syksynä. Merivedestä puhdistettua juomavettä on virrannut sittemmin tuhansia litroja, eikä vaihtotarvetta vielä ole tullut. Hinnaltaanhan suodattimet ovat edullisia.”

Käänteisosmoosilaite on suosittu ratkaisu mökille

“Tällä alueella monella on käytössä käänteisosmoosilaitteita. Ihmisillä on suuria huviloita ja vedenkulutus sen mukaista. Porakaivojahan ei tänne Tammisaaren ulkosaaristoon saa enää rakentaa, koska olemme Natura 2000 alueella. Sellaisen rakentaminen maksaisi muutenkin vähintään kolme tai neljä kertaa enemmän kuin tämä pumppusysteemi. Vaihtoehdoksi jää asentaa käänteisosmoosilaite tai kanniskella aikamoinen määrä vettä saareen. Saaristossa kun ei sada niin paljon, että saisi edes riittävästi saunavettä.

Finnish Hovercraft Companyn toimitusjohtaja Jan Bäckström pyysi tarjousta kolmesta eri yrityksestä. ”Tämä AQVA BIG 250 -käänteisosmoosilaite oli helppo ottaa käyttöön. Laite ei ollut halvin, mutta kokonaisuudessaan meille paras.”

Merivedestä juomavettä AQVA BIG 250 -käänteisosmoosilaitteella:

  • Puhdistaa makeaa vettä 250 litraa tunnissa ja pohjoisen Itämeren merivettä noin 150 litraa tunnissa.
  • Poistaa vedessä olevasta suolasta 95 – 99 % sekä muita epäpuhtauksia, kuten orgaanisen aineksen ja värin, bakteerit, virukset, hajut ja maut sekä sinilevän ja sen tuottamat myrkyt. Näin vedestä tulee puhdasta ja juomakelpoista.
  • CE-merkitty. Valmistettu ISO standardien alaisuudessa ja elintarvikelaatuisista materiaaleista.
Bäckström on tyytyväinen Aqvan suodatinlaitteeseen, jolla puhdistetaan merivedestä juomavettä.

Onko mökilläsi meriveden sijaan järvi- tai kaivovettä? Tutustu muihin mökkeilijän ratkaisuihin täällä.